[...] dietą. Długofalowo to mięśnie odpowiadają za podstawowy wydatek energetyczny, a większość energii zużywamy wtedy, gdy nic nie robimy. Im więcej mięśni, tym więcej energii jest zużywane, w tym tłuszczów. Dlatego takim nieporozumieniem są diety 1200 kcal dla osoby, której zapotrzebowanie przekracza znacznie 2000 kcal. W odróżnieniu od diet [...]
[...] że samo spożywanie właściwej ilości kwasów omega-3, w większości przypadków, może być niewystarczające do zapewnienia optimum zdrowia. Jeśli zatem ktoś lubi ryby, powinien z nich korzystać. Jeżeli jednak jest się od nich daleko, a tak jest np. w moim przypadku, suplementacja kwasami tłuszczowymi EPA i DHA wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
Jesteś młody, myślisz: jestem niezniszczalny! A może stoisz już po drugiej stronie wagi i zaczynasz zdawać sobie sprawę ze swojej niedoskonałości. Nie wiem, kto będzie czytał ten artykuł, jednak wiem, że na jego lekturze zyska zarówno młodzież, jak i starsze pokolenie. Ale na tym nie koniec działania ochronnego witaminy D. Wśród wielu pozytywów, [...]
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
[...] zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, warto pomyśleć o realizacji tego celu. Aby tak się działo, należy dążyć do wytworzenia negatywnego bilansu kalorycznego. Co to jest negatywny/ujemny bilans kaloryczny? Choć brzmi to groźnie, definicja nie jest skomplikowana i w skrócie można ją opisać w sposób podobny do: Twój organizm na potrzeby [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Każda komórka w twoim ciele otoczona jest błoną komórkową, a ta z kolei ma w swoim składzie także tłuszcz. Jego rodzaj wpływa na to, jak funkcjonuje komórka, jak reaguje na sygnały wysyłane od hormonów. Przykładowo, mniej płynne błony komórkowe są powiązane z opornością na insulinę, ponieważ insulina nie może się komunikować z komórką, gdy błona [...]
[...] coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na zmniejszenie ryzyka utraty wzroku Dieta jest jednym z największych czynników w zakresie ochrony oczu, na które mamy wpływ. Kolejny czynnik, na który mamy wpływ to ograniczenie ekspozycji na promieniowanie [...]
Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]
[...] sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie internetowe fora plotkarskie. Polecam dobre książki, a nie diety cud obiecujące przemianę sylwetki w 3 tygodnie [...]
[...] produktach, zachowując przy tym przyzwoity poziom węglowodanów. Podsumowanie Było wiele „dokumentów” w istocie zawierających propagandę. Film produkowany przez Camerona nie jest pierwszy i na pewno nie będzie ostatni. Nie jestem przeciwnikiem diety wegańskiej, tylko ma ona słabe strony (które w wielkim skrócie przedstawiłem). Cameron celowo [...]
[...] to, jakimi kategoriami powinniśmy się kierować przy ustalaniu menu, czy też suplementacji. 1. Zjadasz za mało białka Dość często błędem osób początkujących, ale i nie tylko, jest zbyt mała ilość protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje starania nie przynoszą rezultatów, a przeliczone białka w diecie sięgają [...]
[...] zmiany w sylwetce. 42. Nadmiar treningu aerobowego spowalnia efekty odnoszone na siłowni i może wpływać na hipertrofię, rozwój siły i mocy mięśni Jeśli Twoim celem nie jest redukcja, ogranicz bieganie, pływanie czy objętościową jazdę na rowerze (klasycznym czy spinningowym). 43. Jeśli Twoim celem jest redukcja, trening aerobowy staje się [...]
[...] żywności”. Glifosat w kaszy, czyli źródło wszystkich nowotworów? Jeden z Youtuberów (autorów filmów zamieszczanych w serwisie YouTube) słusznie zwrócił uwagę, iż naganne jest istnienie pozostałości Roundup’u w kaszy, np. gryczanej. Jednak wysunął tezę, iż to właśnie glifosat odpowiada za rzekomą „inwazję nowotworów w Polsce”. Przykro mi, ale [...]
[...] pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie rośnie. Podsumowując Stosowanie diety opartej na roślinach ma wiele korzyści zdrowotnych pod warunkiem, że dieta ta jest prawidłowo zbilansowana i dostarczamy pełen zestaw witamin i minerałów. Pamiętaj też, że możesz czerpać korzyści z produktów roślinnych, jedząc po prostu więcej warzyw i [...]
[...] mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz tryptofan. Przyjrzyjmy im się bliżej. Tryptofan Tryptofan jest niezbędnym aminokwasem EAA. Oznacza to, że organizm go potrzebuje, ale nie może syntetyzować - musi go zdobyć poprzez jedzenie. Organizm potrzebuje minimum 15 mg [...]
[...] znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i tromboksanu A2 ). Tromboksan wywołuje skurcz np. uszkodzonych naczyń krwionośnych oraz agregację płytek [...]
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]
Cukrzyca jest plagą XXI przynoszącą koszty szacowane w miliardach dolarów rocznie. Okazuje się, że czynniki dietetyczne mogą mieć duży wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kwasów z grupy omega-3 jest niezmiernie istotne dla utrzymania zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, [...]
[...] spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty odzwierzęce. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i [...]